Rykowisko

W weekend 27-29.07.2019 roku w Kosobudzy odbyła się kolejna, ostatnia już w tym roku wyprawa ojców z dziećmi – Rykowisko.

W piątkowe popołudnie zaczęliśmy zjeżdżać się na teren naszego obozowiska. Dotarła większość zapisanych ojców, pomimo wyjątkowo deszczowej pogody. Swoją drogą, rozkładanie namiotów w ulewie to prawdziwa szkoła przetrwania i nie lada wyzwanie!

Wieczorem pogoda stała się dla nas bardziej łaskawa. Drewno było wilgotne, mimo to rozpaliliśmy ognisko, przy którym osuszyliśmy mokre ubrania, upiekliśmy postne grzanki i rozgrzaliśmy się przed nocnym spacerem. Około 22, byliśmy już po wieczornej modlitwie, prawie całkowicie susi i gotowi na wyprawę w poszukiwaniu jeleni. Nie musieliśmy długo czekać, udało nam się podsłuchać jednego z nich na pobliskim polu.

Sobota dla niektórych rozpoczęła się po godzinie 7 rano. Kilka osób wybrało się na poranne wędkowanie, inni na szybką kąpiel w jeziorze, a jeszcze inni…odsypiali nocny spacer. Bóg na ten dzień sprezentował nam wspaniałą, słoneczną pogodę. Podzieliliśmy się na dwie grupy: jedna przygotowywała gulasz w kociołku, a druga budowała ołtarz polowy, na którym zaprzyjaźniony ks. Piotr Juckiewicz z pobliskiej parafii odprawił Mszę Świętą.

Piękna sobotnia pogoda była świetną okazją do długich spacerów po lesie w poszukiwaniu grzybów, wędkowania, zabaw i dla niektórych pierwszego w życiu morsowania.

Dzień był na tyle aktywny, że część rodzin poszła spać już po godzinie 20-tej. Pozostali ojcowie, po długich dyskusjach przy ognisku i rozważaniach fragmentów Słowa Bożego, udali się na wspólną modlitwę i kolejne podczas tej wyprawy, podchody jeleni.

Niestety, noc przywitała nas pochmurnym niebem i opadami deszczu. Prawdopodobnie właśnie to było powodem słabej aktywności zwierząt – usłyszeliśmy jedynie dalekie pomruki jednego jelenia, co sprawiło, że około godziny 23 wszyscy byliśmy w namiotach.

Niedziela to dzień powrotów. Zjedliśmy wspólne śniadanie, wypiliśmy pyszną kawę, przy której toczyły się ostatnie rozmowy. Na koniec stanęliśmy wszyscy do wspólnej modlitwy. Dziękowaliśmy wtedy Bogu za każdy dzień i za wszystkie dary, które otrzymaliśmy podczas tej wyprawy.

Nasze wyprawy ojcowskie nie byłyby tak udane, gdybyśmy nie mieli ogromnego wsparcia duchowego od księży z parafii Miłosierdza Bożego z Zielonej Góry oraz Sanktuarium Matki Bożej Królowej Pokoju z Otynia, za co wielkie Bóg zapłać!

Patronatem medialnym otoczyli nas:

Gość Niedzielny, Niedziela, Zespół Szkół Katolickich w Zielonej Górze, 10 Zielonogórska Gromada ZHR Zuchów “Smoczy Rycerze”, PZW Nowogród Bobrzański i Nadleśnictwo Bytnica.

Wyprawy ojcowskie, to wydarzenia darmowe, mimo to wielu ojców wspiera nas darowiznami, które umożliwiają nam dalszy rozwój kolejnych działań, za co bardzo dziękujemy.

Niech Was Bóg błogosławi!

Zachęcamy do śledzenia naszego facebooka → https://www.facebook.com/FundacjaBliskoDomu/

oraz autorskiego fanpage Ojcostwo Powołaniem →  https://www.facebook.com/ojcostwo/,

gdzie na bieżąco informujemy o wszystkich działaniach Fundacji Blisko Domu.

Podobał Ci się artykuł?

Share on Facebook