Nie bójcie się!
Ja jestem!

Mk 6,50

Rekolekcje o lęku i prawdziwej wolności
życia z Jezusem Chrystusem

Otyń
21-23.06.2019

Plakat_rekolekcke_o_lęku

Jeżeli doświadczasz na co dzień rzeczywistości lęku w którymkolwiek z obszarów swojego życia te rekolekcje mogą być dla Ciebie.

Jezus przychodząc do uczniów często mówił “Nie lękajcie się, Ja jestem!”. Po swoim zmartwychwstaniu pierwsze słowa, które do nich wypowiedział to “Pokój wam!”. W czasie tych rekolekcji chcemy za łaską Bożą przyjrzeć się naszym sercom, ich lękom i niepokojom. Znaleźć ich przyczynę i zaprosić tam Pana Jezusa, aby On mógł nas uzdrowić, napełnić swoim pokojem i radością, które są owocem Jego dzieła zbawienia. Zapraszamy Cię! Przeżyj ten czas razem z nami wspólnie modląc się i wielbiąc Boga.

Rekolekcje wygłosi ksiądz Zbigniew Tartak i lider zespołu ewangelizacyjnego Syjon, Justyna Wojtaszewska

Za posługę muzyczną odpowiedzialny będzie zespół ewangelizacyjny Syjon

Rekolekcje odbywają się w Sanktuarium MB Królowej Pokoju w Otyniu.

16.00 Rejestracja uczestników
17.00 Rozpoczęcie rekolekcjie

Płatność

• KOSZT REKOLEKCJI WYNOSI:
    150 ZŁ- OPCJA Z POSIŁKAMI
    100 ZŁ- OPCJA BEZ POSIŁKÓW
  • WARUNKIEM UCZESTNICTWA W REKOLEKCJACH JEST DOKONANIE PRZEDPŁATY W WYSOKOŚCI 75ZŁ
  • PŁATNOŚCI MOŻNA DOKONAĆ PRZELEWEM TRADYCYJNYM NA KONTO FUNDACJI LUB KORZYSTAJĄC Z PŁATNOŚCI ONLINE
  • FUNDACJA BLISKO DOMU
    UL. SZARYCH SZEREGÓW 35/3
    68-200 ŻARY
    TYTUŁEM: REKOLEKCJE O LĘKU

Noclegi

Obecnie nie dysponujemy własną bazą noclegową. Zachęcamy jednak Państwa do skorzystania z oferty noclegowej dostępnej w Otyniu i okolicach. W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt telefoniczny:

Józefa Poryszko, Bobrowniki- 516 051 876
Ola Krusz, Bobrowniki- 517 237 867
Agroturystyka, Otyń- 513 907 963
Domek “Pod Dębami”, Otyń- 512 247 787
Sołtys, Bobrowniki- 501 290 764
Zajazd “U Basi”, Otyń- 68 355 01 1

Najczęściej zadawane pytania

Zapisów można dokonać na dwa różne sposoby. Poprzez formularz zapisowy dostępny na stronie internetowej z wydarzeniem lub telefonicznie pod numerem umieszczonym na tej samej stronie.

Koszt rekolekcji wynosi 150zł od osoby. Kwota ta przeznaczona jest na pokrycie kosztów organizacyjnych wydarzenia. Przy zapisie prosimy o wpłacenie zaliczki w wysokości 75zł.
Fundacja Blisko Domu
Ul. Szarych Szeregów 47/54
68-200 Żary
Osoby znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej, które nie są w stanie pokryć pełnego kosztu swojego udziału w rekolekcjach, zachęcamy również do przyjazdu. Prosimy tylko o wcześniejsze zasygnalizowanie tego faktu.

Każde z wydarzeń można opłacić poprzez system dotPay dostępny na stronie internetowej wydarzenia. Można również dokonać wpłaty w sposób tradycyjny przelewem na dane:
Fundacja Blisko Domu
Ul. Szarych Szeregów 47/54
68-200 Żary

Rekolekcje zazwyczaj odbywają się w Zespole Szkół w Otyniu przy ul. Stefana Żeromskiego 3. Poza nielicznymi przypadkami, kiedy mają miejsce w Sanktuarium MB Królowej Pokoju w Otyniu

Obecnie nie dysponujemy własną bazą noclegową. Zapraszamy jednak do skorzystania z oferty noclegów dostępnych w Otyniu i najbliższych okolicach w sprawdzonych miejscach. W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt:
Agroturystyka Otyń- 513 907 963
Domek “Pod Dębami” Otyń- 68 355 01 15, 512 247 787
Józefa Poryszko, Bobrowniki- 516 051 876
Sołtys, Bobrowniki- 501 290 764
Zajazd “U Basi” Otyń- 68 355 01 15

Podczas dokonywania zapisu na rekolekcje wybiera się również opcję z wyżywieniem lub bez. Opcja z wyżywieniem obejmuje kolację w piątek, obiad i kolację w sobotę oraz obiad w niedzielę. Podczas rekolekcji czynna jest nasza kawiarenka, w której można kupić różne rodzaje ciasta i wodę mineralną. Dochód ze sprzedaży ciasta jest przeznaczany na potrzeby Sanktuarium MB Królowej Pokoju w Otyniu. Dodatkowo uczestnicy mają nieograniczony dostęp do gorącej kawy i herbaty.

Gdy z różnych przyczyn zachodzi potrzeba, by wykupić tylko połowę posiłków prosimy o wcześniejsze poinformowanie nas o tym fakcie podczas dokonywania zapisów.

Taka możliwość istnieje, jednak potrzebujemy wiedzieć o tym znacznie wcześniej. Informację taką prosimy podawać podczas zapisów i nie później niż tydzień przed rozpoczęciem rekolekcji.

Tak, specjalnie na tę okazję stworzona Rekolekcyjna Strefa Dziecka będzie idealnym miejscem dla Państwa pociech.

Rekolekcyjna Strefa Dziecka była formowana w trakcie kolejnych edycji rekolekcji skierowanych do małżeństw. Jest odpowiedzią na potrzeby rodziców, którzy chcąc przeżyć czas rekolekcji mogą oddać swoje pociechy pod opiekę naszych pedagogów. RSD to dla dzieci czas zabawy, która obfituje w bardzo wiele różnych i ciągle zmieniających się form.

RSD została stworzona po to, by mogli Państwo przeżyć czas rekolekcji razem ze swoim współmałżonkiem i z Bogiem. Zalecamy, aby przyjeżdżając z dziećmi zostawiać je pod opieką naszych pedagogów. Rekolekcje małżeńskie skierowane są tylko do małżeństw.

Przeprowadzenie takiej rozmowy w trakcie rekolekcji nie jest wskazane, a dodatkowo z uwagi na plan obfitujący w wiele kluczowych punktów często niemożliwe. Gdyby zaszła konieczność rozmowy indywidualnej, prosimy o zgłoszenie tego faktu organizatorom. Termin spotkania zostanie ustalony w porozumieniu z osobami zainteresowanymi.

Rekolekcje małżeńskie traktujemy jako formację, która trwa w określonym czasie. W ramach tej formacji staramy się prowadzić małżonków począwszy od ich osobistych historii rodzinnych, poprzez wspólne życie, po wyzwania przed którymi stoją tu i teraz lub staną w przyszłości. Zdając sobie sprawę z ilości tematów, które należy poruszyć, przestrzeni, którym trzeba się przyjrzeć, i do których należy zaprosić Pana zdecydowaliśmy się podzielić nauczania na III etapy, które nazwaliśmy krokami. Wszystkie III kroki stanowią tematyczną całość zarówno w przestrzeni duchowej jak i specjalistycznej, stąd formację trzeba rozpocząć od I kroku.

Układ konferencji oparty jest o schemat drogi. Nauczania dotykają historii spotkania dwojga ludzi, ich dalszego życia w sakramencie, kwestii stworzenia rodziny i wychowania dzieci. Każda z informacji jest kluczowa do zrozumienia i przyjęcia kolejnych treści.

Wskazane jest, aby uczestniczyć w rekolekcjach razem. Tematyka rekolekcji dotyczy życia we wspólnocie jaką jest małżeństwo.

Informacje o naszych działaniach, w tym terminach kolejnych rekolekcji wysyłamy zawsze drogą mailową i smsem.

Tak, rekolekcje skierowane są do wszystkich małżeństw. W rekolekcjach biorą udział osoby w różnym wieku, małżeństwa z różnym stażem i poziomem zaangażowania zarówno w relację jak i zaangażowania na poziomie wiary. Nie stanowi to dla nas przeszkody, wręcz przeciwnie. Rekolekcje to bardzo dobra okazja do odnowienia swojej więzi ze współmałżonkiem i Panem Bogiem.

Wszyscy uczestnicy rekolekcji mają możliwość uczestnictwa w formacji w ramach regularnych spotkań we wspólnocie modlitewnej. Obecnie spotkania te mają charakter otwarty, dołączają do nich osoby pragnące głębiej zaangażować się w dzieło ewangelizacji, posługiwać, rozwijać się w misji głoszenia Słowa Bożego. Więcej informacji podajemy podczas rekolekcji.

Tak, w czasie trwania rekolekcji istnieje możliwość wyspowiadania się. Informacja o tym, w jakim miejscu i o której godzinie będzie odbywała się spowiedź jest podawana w trakcie wydarzenia. Taką informację podajemy również w planie rekolekcji umieszczonym na stronie internetowej wydarzenia oraz bezpośrednio na planach wywieszonych w szkole.

Zarówno w piątek, sobotę i niedzielę przewidujemy czas wolny dla uczestników. Są to przerwy, których ilość i czas trwania można sprawdzić w planie rekolekcji dostępnym na stronie internetowej wydarzenia lub bezpośrednio w trakcie trwania wydarzenia na planach wywieszonych w szkole.

Nie ma potrzeby zabierania ze sobą dodatkowego obuwia.

Warto jest mieć ze sobą Pismo Święte, po to, by móc czytać Słowo, w oparciu o które zbudowane są konferencje. Nie posiadanie Biblii nie przeszkodzi w żaden sposób w przeżyciu rekolekcji. Cytaty z Pisma Świętego zazwyczaj wyświetlane są na ekranie projekcyjnym.

Warto zabrać ze sobą Pismo Święte. Nie trzeba brać ze sobą dodatkowych ubrań, rekolekcje odbywają się w ogrzewanych pomieszczeniach. W trakcie rekolekcji istnieje możliwość zakupienia sobie ciasta na osłodę. Amatorów domowych wypieków zachęcamy do wzięcia ze sobą drobnych na ten cel. W czasie rekolekcji Fundacja uruchamia swój sklepik, w którym można zakupić książki o różnej tematyce, dewocjonalia, koszulki czy też wyroby hand made. Zachęcamy do zakupów. Jest to jeden ze sposobów wsparcia Fundacji.

Plan rekolekcji umieszczany jest na stronie internetowej wydarzenia, na samym dole strony.

Informacje kontaktowe umieszczone są w zakładce “Kontakt” na stronie internetowej.

Plan Rekolekcji

Piątek 21.06