Nieperfekcyjni

Głębia przyzywa głębię

Nowa Sól 19-21.11.2021

Zapraszamy na rekolekcje ewangelizacyjne skierowane do wszystkich zainteresowanych.

Seria NIEPERFEKCYJNI powstała w 2018r. Wyrosła z naszych pytań, potrzeb i poszukiwań. Są to rekolekcje o ludzkiej drodze. O tym, że nie jesteśmy doskonali, że niekiedy zbyt surowi wobec siebie i innych. Że się gubimy. Że mamy słabości. NIEPERFEKCYJNI powstali po to, żeby nauczyć się stawać blisko siebie, przyjąć własną historię, uspokoić obawy, obniżyć poczucie presji i nieakceptacji w różnych obszarach naszego życia. Każda edycja rekolekcji NIEPERFEKCYJNI dotyka innych tematów.

O czym będziemy mówić tym razem?

Wszystkie tematy są podejmowane w oparciu o Słowo Boże. W NIEPERFEKCYJNYCH jest miejsce na sakramenty, medytację, adorację, uwielbienie, ale także dobre rozmowy

Potwierdzenie umieszczenia na liście uczestników otrzymają Państwo po uiszczeniu pełnej opłaty za wydarzenie. Zapisy zamykamy 10 listopada, do tego czasu należy uiścić opłatę za wydarzenie na konto Parafia pw. Podwyższenia Krzyża Św. w Otyniu.

Podczas Rekolekcji Nieperfekcyjni nie otwieramy Rekolekcyjnej Strefy Dziecka.

Plan Rekolekcji

będzie dostępny 20.10.2021

Piątek 08.11

16.00-17.00 Rejestracja uczestników
17.00 Rozpoczęcie rekolekcji: modlitwa uwielbienia
17.30 Konferencja
18.30 Wprowadzenie w modlitwę osobistą
18.40 Adoracja najśw. sakramentu – modlitwa o uzdrowienie
19.15 Kolacja
19.45 Eucharystia

Sobota 09.11

9.00 Różaniec /dla chętnych/
9.30 Modlitwa uwielbienia
10.00 Konferencja i
11.00 Przerwa
11.40 Modlitwa uwielbienia
12.00 Konferencja II
13.15 Obiad
14.00 – 15.00 Spowiedź św.
15.00 Koronka do Bożego Miłosierdzia
15.15 Modlitwa uwielbienia
15.30 Konferencja III
16.30 Przerwa
17.15 Wprowadzenie w modlitwę osobistą
17.30 Adoracja Najśw. Sakramentu
18.15 Kolacja
19.00 Eucharystia

Niedziela 10.11

9.00 Różaniec /dla chętnych/
9.30 Modlitwa uwielbienia
10.00 Konferencja
11.00 Przerwa
11.30 Czas świadectwa
12.30 Eucharystia z modlitwą o napełnienie Duchem Świętym
14.00 Obiad

głoszący

Ks. Zbigniew Tartak, proboszcz parafii pw. Podwyższenia Krzyża Świętego w Otyniu, od ponad 30 lat głosi rekolekcje, organizuje wydarzenia ewangelizacyjne, opiekun duchowny Zespołu Ewangelizacyjnego Syjon.

Justyna Wojtaszewska, terapeuta rodziny, terapeuta par, ewangelizator, współprowadzi rekolekcje dla małżeństw oparte na trzech stałych Krokach formacyjnych, łączy głoszenie Słowa Bożego z wiedzą dotyczącą budowania relacji, lider Zespołu Ewangelizacyjnego Syjon.

Agnieszka Tomiczek_2

Agnieszka Tomiczek, terapeuta rodziny, terapeuta uzależnień, od wielu lat związana ze Szkołą Życia Chrześcijańskiego i Ewangelizacji Świętej Maryi z Nazaretu Matki Kościoła

miejsce

Rekolekcje będą odbywały się w budynku Szkoły Podstawowej nr 1 w Nowej Soli przy ulicy Szkolnej 1.

Płatność

Noclegi

Obecnie nie dysponujemy własną bazą noclegową. Zachęcamy jednak Państwa do skorzystania z oferty noclegowej dostępnej w Otyniu i okolicach. W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt telefoniczny:

Józefa Poryszko, Bobrowniki- 516 051 876

Olga Krusz, Bobrowniki- 517 237 867

Zajazd “U Basi”, Otyń- 68 355 01 1, 75 zł ze śniadaniem

Złoty Łan, Otyń- +48 68 387 32 41, 90 zł od osoby ze śniadaniem.

Pensjonat Korona, Modrzyca- +48 68 355 04 65, 100 zł od osoby ze śniadaniem

Hotel Polonia, Nowa Sól- +48 68 387 99 24, 60 zł bez śniadania

Podane ceny przy założeniu, że pokoje będą dwuosobowe. Do wyboru dwa osobne łóżka lub małżeńskie

Najczęściej zadawane pytania

Zapisów można dokonać na dwa różne sposoby. Poprzez formularz zapisowy dostępny na stronie internetowej z wydarzeniem lub telefonicznie pod numerem umieszczonym na tej samej stronie.

Koszt rekolekcji wynosi 150zł od osoby. Kwota ta przeznaczona jest na pokrycie kosztów organizacyjnych wydarzenia. Przy zapisie prosimy o wpłacenie zaliczki w wysokości 75zł.
Fundacja Blisko Domu
Ul. Szarych Szeregów 47/54
68-200 Żary
Osoby znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej, które nie są w stanie pokryć pełnego kosztu swojego udziału w rekolekcjach, zachęcamy również do przyjazdu. Prosimy tylko o wcześniejsze zasygnalizowanie tego faktu.

Każde z wydarzeń można opłacić poprzez system dotPay dostępny na stronie internetowej wydarzenia. Można również dokonać wpłaty w sposób tradycyjny przelewem na dane:
Fundacja Blisko Domu
Ul. Szarych Szeregów 47/54
68-200 Żary

Rekolekcje zazwyczaj odbywają się w Zespole Szkół w Otyniu przy ul. Stefana Żeromskiego 3. Poza nielicznymi przypadkami, kiedy mają miejsce w Sanktuarium MB Królowej Pokoju w Otyniu

Obecnie nie dysponujemy własną bazą noclegową. Zapraszamy jednak do skorzystania z oferty noclegów dostępnych w Otyniu i najbliższych okolicach w sprawdzonych miejscach. W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt:
Agroturystyka Otyń- 513 907 963
Domek “Pod Dębami” Otyń- 68 355 01 15, 512 247 787
Józefa Poryszko, Bobrowniki- 516 051 876
Sołtys, Bobrowniki- 501 290 764
Zajazd “U Basi” Otyń- 68 355 01 15

Podczas dokonywania zapisu na rekolekcje wybiera się również opcję z wyżywieniem lub bez. Opcja z wyżywieniem obejmuje kolację w piątek, obiad i kolację w sobotę oraz obiad w niedzielę. Podczas rekolekcji czynna jest nasza kawiarenka, w której można kupić różne rodzaje ciasta i wodę mineralną. Dochód ze sprzedaży ciasta jest przeznaczany na potrzeby Sanktuarium MB Królowej Pokoju w Otyniu. Dodatkowo uczestnicy mają nieograniczony dostęp do gorącej kawy i herbaty.

Gdy z różnych przyczyn zachodzi potrzeba, by wykupić tylko połowę posiłków prosimy o wcześniejsze poinformowanie nas o tym fakcie podczas dokonywania zapisów.

Przeprowadzenie takiej rozmowy w trakcie rekolekcji nie jest wskazane, a dodatkowo z uwagi na plan obfitujący w wiele kluczowych punktów często niemożliwe. Gdyby zaszła konieczność rozmowy indywidualnej, prosimy o zgłoszenie tego faktu organizatorom. Termin spotkania zostanie ustalony w porozumieniu z osobami zainteresowanymi.

Wszystkie III kroki stanowią tematyczną całość zarówno w przestrzeni duchowej jak i specjalistycznej, stąd formację trzeba rozpocząć od I kroku.

Układ konferencji oparty jest o schemat drogi. Nauczania dotykają historii spotkania dwojga ludzi, ich dalszego życia w sakramencie, kwestii stworzenia rodziny i wychowania dzieci. Każda z informacji jest kluczowa do zrozumienia i przyjęcia kolejnych treści.

Wszyscy uczestnicy rekolekcji mają możliwość uczestnictwa w formacji w ramach regularnych spotkań we wspólnocie modlitewnej. Obecnie spotkania te mają charakter otwarty, dołączają do nich osoby pragnące głębiej zaangażować się w dzieło ewangelizacji, posługiwać, rozwijać się w misji głoszenia Słowa Bożego. Więcej informacji podajemy podczas rekolekcji.

Tak, w czasie trwania rekolekcji istnieje możliwość wyspowiadania się. Informacja o tym, w jakim miejscu i o której godzinie będzie odbywała się spowiedź jest podawana w trakcie wydarzenia. Taką informację podajemy również w planie rekolekcji umieszczonym na stronie internetowej wydarzenia oraz bezpośrednio na planach wywieszonych w szkole.

Zarówno w piątek, sobotę i niedzielę przewidujemy czas wolny dla uczestników. Są to przerwy, których ilość i czas trwania można sprawdzić w planie rekolekcji dostępnym na stronie internetowej wydarzenia lub bezpośrednio w trakcie trwania wydarzenia na planach wywieszonych w szkole.

Nie ma potrzeby zabierania ze sobą dodatkowego obuwia.

Warto jest mieć ze sobą Pismo Święte, po to, by móc czytać Słowo, w oparciu o które zbudowane są konferencje. Nie posiadanie Biblii nie przeszkodzi w żaden sposób w przeżyciu rekolekcji. Cytaty z Pisma Świętego zazwyczaj wyświetlane są na ekranie projekcyjnym.

Warto zabrać ze sobą Pismo Święte. Nie trzeba brać ze sobą dodatkowych ubrań, rekolekcje odbywają się w ogrzewanych pomieszczeniach. W trakcie rekolekcji istnieje możliwość zakupienia sobie ciasta na osłodę. Amatorów domowych wypieków zachęcamy do wzięcia ze sobą drobnych na ten cel. W czasie rekolekcji Fundacja uruchamia swój sklepik, w którym można zakupić książki o różnej tematyce, dewocjonalia, koszulki czy też wyroby hand made. Zachęcamy do zakupów. Jest to jeden ze sposobów wsparcia Fundacji.

Plan rekolekcji umieszczany jest na stronie internetowej wydarzenia, na samym dole strony.

Informacje kontaktowe umieszczone są w zakładce “Kontakt” na stronie internetowej.