Sanktuarium

w drogę! od - nowa

REKOLEKCJE EWANGELIZACYJNE

Otyń 17-19.06.2022

Zapraszamy na rekolekcje ewangelizacyjne skierowane do wszystkich zainteresowanych.

„Ufaj, bliska jest już u Boga chwila, aby Cię uzdrowić, ufaj!”

Seria OD-NOWA powstała w 2021 roku. Wyrosła z naszych zatrzymań nad Słowem Bożym, modlitwy i formacji. Każda część tej serii jest opowieścią o ludzkim życiu zbudowaną na konkretnej księdze Starego Testamentu oraz na Ewangelii

O czym będziemy mówić?

Celem tych rekolekcji jest uczenie się przyjmowania z Miłością swojej drogi, jej zmienności, sukcesów i strat, znaków zapytania oraz tego na co mamy wpływ i na co wpływu nie mamy. Wszystko co dotyczy tematów nauczań będzie osadzone w Bogu i Jego Słowie. W czasie rekolekcji jest miejsce na Sakramenty, modlitwę osobistą, adorację ale także na spotkania i rozmowy. Rekolekcje W DROGĘ! OD-NOWA zbudowaliśmy na Księdze Tobiasza. Zapraszamy!

Potwierdzenie umieszczenia na liście uczestników otrzymają Państwo po uiszczeniu pełnej opłaty za wydarzenie. Zapisy zamykamy 15 czerwca, do tego czasu należy uiścić opłatę za wydarzenie na konto Parafia pw. Podwyższenia Krzyża Św. w Otyniu.

Podczas Rekolekcji nie otwieramy Rekolekcyjnej Strefy Dziecka.

Plan Rekolekcji

18:30 - Adoracja Najśw. Sakramentu z modlitwą o uzdrowienie i uwolnienie
19:15 - KOLACJA
20:00 - KONFERENCJA VI
Modlitwa o doświadczenie Bożej obecności i napełnienie darem umiejętności życia w relacji z Bogiem
21:30 - Zakończenie dnia

Niedziela, 19 czerwca

9:15 - Wspólna modlitwa na rozpoczęcie dnia
9:30 - KONFERENCJA VI
10:30 - Adoracja Najśw. Sakramentu
11:00 - Przerwa
11:45 – 12:15 - Czas świadectwa
12:15 - Litania do NSPJ / recytowana /
12:30 - Eucharystia
13:45 - Obiad
14:15 - Błogosławieństwo na rozesłanie
15:15 - Składanie sprzętu
16:15 - Omówienie

głoszący

Ks. Zbigniew Tartak, proboszcz parafii pw. Podwyższenia Krzyża Świętego w Otyniu, od ponad 30 lat głosi rekolekcje, organizuje wydarzenia ewangelizacyjne, opiekun duchowny Zespołu Ewangelizacyjnego Syjon.

Agnieszka Zuzelska, ewangelizator, głosi katechezy biblijne, pokazując innym jak stosować Słowo Boże w codziennym życiu, autorka i prowadząca warsztaty dla kobiet Najlepsza cząstka.

Henryk Krzosek, ewangelizator, lider wspólnoty Natanael, głosi katechezy biblijne, w Fundacji Blisko Domu prowadzi spotkania formacyjne dla mężczyzn Ponad Przeciętność, autor książki Bóg znalazł mnie na ulicy.

Justyna Wojtaszewska, terapeuta rodziny, terapeuta par, ewangelizator, współprowadzi rekolekcje dla małżeństw oparte na trzech stałych Krokach formacyjnych, łączy głoszenie Słowa Bożego z wiedzą dotyczącą budowania relacji, lider Zespołu Ewangelizacyjnego Syjon.

miejsce

Rekolekcje będą odbywały się w Sanktuarium MB Królowej Pokoju w Otyniu

Płatność

Noclegi

Obecnie nie dysponujemy własną bazą noclegową. Zachęcamy jednak Państwa do skorzystania z oferty noclegowej dostępnej w Otyniu i okolicach. W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt telefoniczny:

Józefa Poryszko, Bobrowniki- 516 051 876

Olga Krusz, Bobrowniki- 517 237 867

Zajazd “U Basi”, Otyń- 68 355 01 1, 75 zł ze śniadaniem

Złoty Łan, Otyń- +48 68 387 32 41, 90 zł od osoby ze śniadaniem.

Pensjonat Korona, Modrzyca- +48 68 355 04 65, 100 zł od osoby ze śniadaniem

Hotel Polonia, Nowa Sól- +48 68 387 99 24, 60 zł bez śniadania

Podane ceny przy założeniu, że pokoje będą dwuosobowe. Do wyboru dwa osobne łóżka lub małżeńskie

Najczęściej zadawane pytania

Zapisów można dokonać na dwa różne sposoby. Poprzez formularz zapisowy dostępny na stronie internetowej z wydarzeniem lub telefonicznie pod numerem umieszczonym na tej samej stronie.

Koszt rekolekcji wynosi 150zł od osoby. Kwota ta przeznaczona jest na pokrycie kosztów organizacyjnych wydarzenia. Przy zapisie prosimy o wpłacenie zaliczki w wysokości 75zł.
Fundacja Blisko Domu
Ul. Szarych Szeregów 47/54
68-200 Żary
Osoby znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej, które nie są w stanie pokryć pełnego kosztu swojego udziału w rekolekcjach, zachęcamy również do przyjazdu. Prosimy tylko o wcześniejsze zasygnalizowanie tego faktu.

Każde z wydarzeń można opłacić poprzez system dotPay dostępny na stronie internetowej wydarzenia. Można również dokonać wpłaty w sposób tradycyjny przelewem na dane:
Fundacja Blisko Domu
Ul. Szarych Szeregów 47/54
68-200 Żary

Rekolekcje zazwyczaj odbywają się w Zespole Szkół w Otyniu przy ul. Stefana Żeromskiego 3. Poza nielicznymi przypadkami, kiedy mają miejsce w Sanktuarium MB Królowej Pokoju w Otyniu

Obecnie nie dysponujemy własną bazą noclegową. Zapraszamy jednak do skorzystania z oferty noclegów dostępnych w Otyniu i najbliższych okolicach w sprawdzonych miejscach. W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt:
Agroturystyka Otyń- 513 907 963
Domek “Pod Dębami” Otyń- 68 355 01 15, 512 247 787
Józefa Poryszko, Bobrowniki- 516 051 876
Sołtys, Bobrowniki- 501 290 764
Zajazd “U Basi” Otyń- 68 355 01 15

Podczas dokonywania zapisu na rekolekcje wybiera się również opcję z wyżywieniem lub bez. Opcja z wyżywieniem obejmuje kolację w piątek, obiad i kolację w sobotę oraz obiad w niedzielę. Podczas rekolekcji czynna jest nasza kawiarenka, w której można kupić różne rodzaje ciasta i wodę mineralną. Dochód ze sprzedaży ciasta jest przeznaczany na potrzeby Sanktuarium MB Królowej Pokoju w Otyniu. Dodatkowo uczestnicy mają nieograniczony dostęp do gorącej kawy i herbaty.

Gdy z różnych przyczyn zachodzi potrzeba, by wykupić tylko połowę posiłków prosimy o wcześniejsze poinformowanie nas o tym fakcie podczas dokonywania zapisów.

Przeprowadzenie takiej rozmowy w trakcie rekolekcji nie jest wskazane, a dodatkowo z uwagi na plan obfitujący w wiele kluczowych punktów często niemożliwe. Gdyby zaszła konieczność rozmowy indywidualnej, prosimy o zgłoszenie tego faktu organizatorom. Termin spotkania zostanie ustalony w porozumieniu z osobami zainteresowanymi.

Wszystkie III kroki stanowią tematyczną całość zarówno w przestrzeni duchowej jak i specjalistycznej, stąd formację trzeba rozpocząć od I kroku.

Układ konferencji oparty jest o schemat drogi. Nauczania dotykają historii spotkania dwojga ludzi, ich dalszego życia w sakramencie, kwestii stworzenia rodziny i wychowania dzieci. Każda z informacji jest kluczowa do zrozumienia i przyjęcia kolejnych treści.

Wszyscy uczestnicy rekolekcji mają możliwość uczestnictwa w formacji w ramach regularnych spotkań we wspólnocie modlitewnej. Obecnie spotkania te mają charakter otwarty, dołączają do nich osoby pragnące głębiej zaangażować się w dzieło ewangelizacji, posługiwać, rozwijać się w misji głoszenia Słowa Bożego. Więcej informacji podajemy podczas rekolekcji.

Tak, w czasie trwania rekolekcji istnieje możliwość wyspowiadania się. Informacja o tym, w jakim miejscu i o której godzinie będzie odbywała się spowiedź jest podawana w trakcie wydarzenia. Taką informację podajemy również w planie rekolekcji umieszczonym na stronie internetowej wydarzenia oraz bezpośrednio na planach wywieszonych w szkole.

Zarówno w piątek, sobotę i niedzielę przewidujemy czas wolny dla uczestników. Są to przerwy, których ilość i czas trwania można sprawdzić w planie rekolekcji dostępnym na stronie internetowej wydarzenia lub bezpośrednio w trakcie trwania wydarzenia na planach wywieszonych w szkole.

Nie ma potrzeby zabierania ze sobą dodatkowego obuwia.

Warto jest mieć ze sobą Pismo Święte, po to, by móc czytać Słowo, w oparciu o które zbudowane są konferencje. Nie posiadanie Biblii nie przeszkodzi w żaden sposób w przeżyciu rekolekcji. Cytaty z Pisma Świętego zazwyczaj wyświetlane są na ekranie projekcyjnym.

Warto zabrać ze sobą Pismo Święte. Nie trzeba brać ze sobą dodatkowych ubrań, rekolekcje odbywają się w ogrzewanych pomieszczeniach. W trakcie rekolekcji istnieje możliwość zakupienia sobie ciasta na osłodę. Amatorów domowych wypieków zachęcamy do wzięcia ze sobą drobnych na ten cel. W czasie rekolekcji Fundacja uruchamia swój sklepik, w którym można zakupić książki o różnej tematyce, dewocjonalia, koszulki czy też wyroby hand made. Zachęcamy do zakupów. Jest to jeden ze sposobów wsparcia Fundacji.

Plan rekolekcji umieszczany jest na stronie internetowej wydarzenia, na samym dole strony.

Informacje kontaktowe umieszczone są w zakładce “Kontakt” na stronie internetowej.