Pracownicy i wolontariusze Fundacji

Justyna Wojtaszewska. Pracuje jako terapeuta rodziny i terapeuta par. Wykształcenie zdobywała m.in. w Dolnośląskim Centrum Psychoterapii we Wrocławiu. Wieloletni pedagog, polonista,terapeuta pedagogiczny. Ukończyła szkolenia w zakresie Stosowania technik poznawczo - behawioralnych w terapii par i rodzin, Terapii schematu, Terapii samouszkodzeń dzieci i młodzieży. Ukończyła roczną Akademię liderów szkół wychowania i komunikacji w rodzinie. Jest uczestnikiem krajowych i międzynarodowych konferencji z zakresu terapii i wspomagania rodziny. W praktyce zawodowej najbliżej jej do doświadczeń szkoły terapii humanistycznej mocno skoncentrowanej na komunikacji. Opracowała 7 sekwencji pracy dla małżeństw w kryzysie. Ma 17-letnie doświadczenie w pracy z nastolatkami i młodymi dorosłymi. Współzałożycielka Fundacji Blisko Domu i lider zespołu ewangelizacyjnego Syjon. Wraz z ks. Zbigniewem Tartakiem opracowała model formacji dla małżeństw realizowanej w trzech kolejnych krokach rekolekcyjnych. Przygotowała warsztaty dla rodziców wspomagające proces wychowawczy dzieci w okresie wczesnoszkolnym i nastolatków, uczy jak konstruktywnie podejść do buntu dziecka i jak czerpać siłę z życiowych kryzysów. Wspiera rodziców w uczeniu decyzyjności młodych dorosłych.

Martyna Chrebela. absolwentka studiów psychologicznych o specjalności neurobiopsychologia na Uniwersytecie Gdańskim. Od ponad roku pracuje w Fundacji Blisko Domu, gdzie prowadzi diagnozę psychologiczną osób dorosłych oraz konsultacje psychologiczne z nastolatkami i dorosłymi. Na co dzień zajmuje się wspieraniem osób znajdujących się w kryzysie, doświadczających lęku oraz zaburzeń nastroju. Swoje kompetencje rozszerza przez udział w kursach Dolnośląskiego Centrum Psychoterapii we Wrocławiu: “Depresja i zachowania suicydalne u nastolatków - terapia poznawczo-behawioralna”, “Wzmocniona terapia poznawczo-behawioralna zaburzeń odżywiania - CBT-E” oraz konferencjach szkoleniowych.

Agnieszka Tomiczek terapeuta rodziny, terapeuta uzależnień, posiadający doświadczenie w pracy z osobami uzależnionymi i współuzależnionymi. Wielolettni pedagog pracujący z młodzieżą i dorosłymi. Ukończyła Terapię Pedagogiczną, Szkołę Psychoterapii Uzależnień przy Centrum Psychoterapii i Psychoedukacji Polskiego Towarzystwa Psychoterapii Uzależnień w Czarnym Borze, Studium Terapii Rodzin, dwuletni kurs coachingu. Społecznik, ewangelizator, od wielu lat związana ze Szkołą Życia Chrześcijańskiego i Ewangelizacji Świętej Maryi z Nazaretu Matki Kościoła. W pracy z człowiekiem bierze pod uwagę nie tylko obszar psychiki i ciała, lecz uwzględnia istotę wymiaru duchowego, czerpiąc z chrześcijaństwa. Jej pasją jest spojrzenie logoterapeutyczne (”logos”=”sens”) na człowieka- uwzględniające wagę poczucia sensu w życiu, a w szczególności w pokonywaniu kryzysów, zgodnie z dewizą: Kto znalazł w życiu „dlaczego”, znajdzie prawie każde „jak”.

Agnieszka Juchniewicz ukończyła Pedagogikę Opiekuńczą na Uniwersytecie Zielonogórskim, posiada wieloletnie doświadczenie w zakresie diagnozy i terapii pedagogicznej. Jest terapeutą rodziny, ukończyła podstawowy kurs psychoterapii systemowej indywidualnej i rodzin, obecnie w trakcie kursu zaawansowanego w Wielkopolskim Towarzystwie Terapii Systemowej w Poznaniu. Trener umiejętności emocjonalno-społecznych oraz umiejętności wychowawczych. Realizator międzynarodowego programu promocji zdrowia psychicznego dla dzieci w wieku 5-8 lat w Centrum Pozytywnej Edukacji Warszawa oraz “Szkoły dla rodziców i wychowawców”. Ukończyła szkolenie z Treningu Zastępowania Agresji, które uprawnia do prowadzenia zajęć grupowych tą metodą. Stworzyła i prowadzi autorskie warsztaty „Rodzicielskie S.O.S”. Od lat towarzyszy rodzicom w rozwijaniu kompetencji rodzicielskich oraz wspieraniu w trudnościach wychowawczych, które przeżywają. Jak mówi: "Lata pracy pokazały mi, że rodzicielstwo nie jest czarno – białe. Posiada szeroką paletę barw, które rodzic odkrywa na swojej drodze.”

Justyna Szukalska – Prowadzi psychoterapię indywidualną osób dorosłych oraz młodzieży. Pracuje w nurcie psychodynamicznym. Ukończyła Krakowskie Centrum Psychoterapii Psychodynamicznej. Doświadczenie kliniczne realizowała w 105 Kresowym Szpitalu Wojskowym w Żarach na Oddziale Psychiatrycznym z Pododdziałem Leczenia Zaburzeń Nerwicowych i Stresu Bojowego. Obecnie współpracuje z Ośrodkiem Zdrowia Intramed w Lubsku, a także prowadzi praktykę prywatną. Należy do Polskiego Towarzystwa Psychoterapii Psychodynamicznej. Swoją pracę poddaje regularnej superwizji.

Dariusz Szukalski – Jest dyplomowanym psychoterapeutą psychodynamicznym praktykującym leczenie oparte na dowodach klinicznych. Odbył intensywne szkolenie w zakresie oceny oraz leczenia depresji, lęków, zaburzeń nerwicowych, zaburzeń osobowości, trudności w relacjach, dezorientacji na temat siebie oraz swojej kariery. Ukończył Krakowskie Centrum Psychodynamiczne, szkołę akredytowaną przez Polskie Towarzystwo Psychologoczne. Od wielu lat jest członkiem Polskiego Towarzystwa Psychoterapii Psychodynamicznej. Uczestnik wielu konferencji, sympozjów oraz superwizji u światowych autorytetów z dziedziny psychoterapii - prof. Otto Kernberga dyrektor Instytutu Zaburzeń Osobowości w Nowym Jorku, prof. Eve Caligor, prof. Stephan Deoring oraz prof. Karin Ensink. Doświadczenie zawodowe zdobył praktykując w szpitalu psychiatrycznym, przychodniach służby zdrowia oraz prowadząc gabinet prywatny. Aktualnie pracuje jako psychoterapeuta w dwóch przychodniach służby zdrowia NFZ oraz w gabinetach prywatnych w miejscowości Zielona Góra oraz Żary.

Andżelika Ławicka- Zielińska – studentka czwartego roku psychologii. Ukończyła studia licencjackie na kierunku psychologia (specjalność: psychologia sądowa), obecnie kontynuuję studia magisterskie na kierunku psychologia (specjalność: psychologia kliniczna). Doświadczenie zdobywała w Stowarzyszeniu Psychoedukacji i Terapii „Evolutio” we Wrocławiu, w Specjalistycznym Ośrodku Wsparcia dla Ofiar Przemocy w Rodzinie Akson we Wrocławiu, w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej we Wrocławiu. W ramach działalności na rzecz Fundacji Blisko Domu pełni funkcję wolontariuszki, do której można się zwrócić z chęcią uzyskania wsparcia w szczególnej sytuacji pandemii. Wsparcie dla osób przygnębionych, przytłoczonych, przebywających w izolacji, chcących porozmawiać o swojej sytuacji lub zasięgnąć porady.

Adrianna Sławniewicz - studentka czwartego roku psychologii. Ukończyła studia licencjackie na kierunku psychologia (specjalność: psychologia sądowa), obecnie kontynuuje studia magisterskie na kierunku psychologia (specjalność: psychologia kliniczna). Doświadczenie zdobywała w Stowarzyszeniu Profilaktyki i Terapii "TRATWA" w Wieluniu, w Zakładzie Karnym w Sieradzu na Oddziale Terapeutycznym oraz w Stowarzyszeniu pomocy "AKSON" we Wrocławiu. W ramach działalności na rzecz Fundacji Blisko Domu pełni funkcję wolontariuszki, do której można się zwrócić z chęcią uzyskania wsparcia w szczególnej sytuacji pandemii. Wsparcie dla osób przygnębionych, przytłoczonych, przebywających w izolacji, chcących porozmawiać o swojej sytuacji lub zasięgnąć porady.

Bartłomiej Soboń. Absolwent na kierunku logistyka w Poznaniu. Pasjonat muzyki, którą interesował się od zawsze. Jak sam mówi, muzyka gra w jego duszy. Dzięki niej stał się jeszcze bardziej wrażliwy na piękno świata. Gitarzysta, na co dzień wspiera muzycznie zespół ewangelizacyjny Syjon zarówno wokalnie jak i instrumentalnie. W przyszłości chciałby rozwijać się w kierunku zarządzania zasobami ludzkimi. W Fundacji zajmuje się szeroko pojętą logistyką, jest odpowiedzialny za logistyczne wsparcie cyklicznych wydarzeń takich jak rekolekcje, koncerty ewangelizacyjne, msze św. z modlitwą o uzdrowienie.

Aleksandra Kubiak. Z zawodu Terapeuta Zajęciowy. W Fundacji podejmuje działania przy organizacji rekolekcji i wydarzeń od strony żywieniowej, oraz organizacji miejsca. Docelowo zajmuje się ręcznym wykonywaniem przedmiotów do Sklepiku Fundacji Blisko Domu. Obdarzona artystycznymi talentami potrafi tchnąć życie w niejeden przedmiot nadając mu wyjątkowy charakter i niepowtarzalność. Gitarzystka w Zespole Ewangelizacyjnym Syjon.