Medjugorje

(lipiec 2018)

W dniach 08-17.07.2018 odbyła się pielgrzymka z Otynia do Medjugorie połączona z rekolekcjami, które prowadzili: Ks. Zbigniew Tartak, Justyna Wojtaszewska, s. Barbara Panasewicz ze Wspólnoty Błogosławieństw. Posługę muzyczną pełnił zespół ewangelizacyjny SYJON. Na wspólne pielgrzymowanie zdecydowało się łącznie 100 osób!

Rekolekcje rozpoczęliśmy Mszą Świętą w Sanktuarium MB Królowej Pokoju w Otyniu, by po niespełna 24 godzinach podróży dotrzeć na miejsce. Czas naszej pielgrzymki obejmował wspólną modlitwę poranną, konferencje, codzienny wspólny różaniec, wieczorną mszę św. i nabożeństwo międzynarodowe, adorację Najświętszego Sakramentu połączoną z modlitwą o uzdrowienie. Braliśmy również udział w adoracji krzyża, wspólnej drodze krzyżowej na górę Križevac oraz wejściu na Podbrdo czyli Górę Objawień.

Oprócz tego mieliśmy okazję odwiedzić lokalne wspólnoty świeckie i zakonne oraz spotkać osoby posługujące w nich, które świadczą o pięknie życia w bliskości z Bogiem i Maryją.

Pełne miłości słowa które Maryja- Królowa Pokoju przekazuje w swoich orędziach brzmiały w naszych sercach od początku pielgrzymowania i towarzyszyły nam każdego dnia.

Rekolekcje były czasem łaski, indywidualnego spotkania z Bogiem i zawierzenia życia Maryi. Doświadczeniem pokoju serca, który płynie z trwania w Bożej Obecności. Momentem dotknięcia i przemiany serc w Sakramencie pojednania. Spotkaniem z Ewangelią przeżywaną sercem Maryi. Dla wielu z nas był to czas zaproszenia do życia w bliskości z Bogiem przez Maryję, do modlitwy, która jak powtarza Gospa, ma stać się dla nas źródłem pokoju i radości.