Małżeństwa po raz dziewiąty!

28.02-01.03.2020 r. w Otyniu odbył się I krok 4 edycji rekolekcji dla małżeństw “Już dziś chcę zamieszkać w Twoim domu” (por. Łk 19,5). Wzięło w nim udział 47 małżeństw wraz z dziećmi. Opiekę duchową nad wydarzeniem sprawował proboszcz parafii pw. Podwyższenia Krzyża Świętego ks. Zbigniew Tartak.

Rekolekcje wygłosiła Justyna Wojtaszewska – prezes Fundacji Blisko Domu, terapeuta rodzin i par, wieloletni pedagog i terapeuta pedagogiczny. O oprawę muzyczną zadbał zespół ewangelizacyjny Syjon. Każdy dzień rozpoczynał się wspólną modlitwą różańcową oraz uwielbieniem. Każdy dzień obfitował w konferencje o tematyce małżeńskiej, adorację oraz Eucharystię na zakończenie.

W trakcie nauczań małżeństwa dowiedziały się m.in., jak usprawnić komunikację między sobą, jak odnaleźć swój indywidualny język miłości oraz co zrobić, kiedy pojawia się kryzys i jak działać, żeby małżeństwo wzrastało. W piątek rekolektantów odwiedził ks. biskup Tadeusz Lityński, który sprawował Mszę Świętą w intencji uczestników oraz wygłosił kazanie.

Szczególnym miejscem była Rekolekcyjna Strefa Dziecka, w której przez 3 dni uczestniczyło ponad 30 dzieci. Opiekunki zapewniały dzieciom wiele form różnorodnej aktywności, od rysowania i wspólnego oglądania bajek, po grania w planszówki i aktywności na świeżym powietrzu. A w sobotę była prawdziwa gratka dla miłośników elektroniki i klocków lego – zajęcia z robotyki, na których starsze dzieci budowały i programowały własne roboty. Zajęcia dla dzieci przeprowadził Rafał Pompa.

Już teraz zapraszamy na II krok 4 edycji rekolekcji małżeńskich, który odbędzie się 5-7 czerwca w Sanktuarium MB Królowej Pokoju w Otyniu. Szczegółowe informacje będziemy podawać na bieżąco.

Zobacz zdjęcia!